Efficiënter werken met minder administratie: een blik op onze pilot “minimale registratie Wzd”
Efficiënter werken met minder administratie: een blik op onze pilot “minimale registratie Wzd”
Samen met vier zorgorganisaties hebben we een proces ontwikkeld waarmee we erin geslaagd zijn om de administratieve last aanzienlijk te verminderen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit of zorgvuldigheid van de zorg. We zijn verheugd om de voorlopige resultaten van onze pilot rondom de Wet zorg en dwang (Wzd) en de inzet van Onvrijwillige zorg (Ovz) in Ysis met je te delen.
Wat is de Wet zorg en dwang?
De Wet zorg en dwang, ingevoerd in 2020, stelde zorgorganisaties voor de uitdaging om gedetailleerde registraties bij te houden. Hoewel deze wet gericht is op het waarborgen van zorgvuldigheid, leidde de invoering ervan in de praktijk tot een administratieve last die als onevenredig werd ervaren. Zorgverleners hadden vaak het gevoel dat ze meer tijd kwijt waren aan registreren dan aan het daadwerkelijk verlenen van zorg. Het grootste knelpunt was het rigide stappenplan dat niet aansloot op het normale zorgproces.
Een efficiëntere manier van registreren
Ysis is ervan overtuigd dat het ook anders kan. Daarom hebben we samen met Sensire, Liemerije, SVRZ en Ouderengeneeskunde Parkstad (OGP) een pilot opgezet. Het doel was helder: onderzoeken of we met minder registraties toch verantwoord en in lijn met de geest van de Wzd konden werken. Door gebruik te maken van “usual care data” en bestaande werkprocessen zo veel mogelijk te integreren, hebben we een nieuwe werkwijze ontwikkeld die niet alleen efficiënter is, maar ook beter aansluit bij de dagelijkse praktijk. Een voorbeeld hiervan is het afvinken. In plaats van “afvinken” dat er een deskundige van een andere discipline is ingeschakeld, kijken we in Ysis naar de behandelrelaties. Zijn bijvoorbeeld zowel de arts als de psycholoog betrokken, dan gaan we ervan uit dat dit goed is gegaan. Ook kijken we naar verslaglegging. Wordt er op de episode “Ovz” gerapporteerd, dan weten we dat de Ovz onder de aandacht is. En in plaats van evaluatiemomenten in te plannen, kijken we in “Ysis Inzicht” gewoon naar welke Ovz hoe lang openstaat. Zo gebruik je de data die je toch al had om te monitoren of het goed gaat.
Maak je al gebruik van Ysis? Bekijk dan hoe dit eruit ziet in de praktijk in onze handleiding.
Resultaten: minder administratie, meer vertrouwen
De resultaten van de pilot zijn veelbelovend. De administratieve last rondom de registratie van Onvrijwillige zorg nam substantieel af. Zo zagen we dat het starten en evalueren van een Ovz-maatregel gemiddeld 50% minder tijd kostte. Zorgprofessionals ervoeren dat zij sneller kunnen rapporteren en daardoor ook sneller maatregelen kunnen afbouwen. En misschien wel het belangrijkste: 100% van de deelnemers gaf aan dat zij ondanks de vereenvoudigde registratie nog steeds zorgvuldig Onvrijwillige zorg konden inzetten.
Een ander belangrijk aspect is de focus op vertrouwen in plaats van controle. We hebben aangetoond dat slim gebruik van bestaande data zorgt voor een transparant en betrouwbaar proces, zonder de noodzaak van extra administratieve taken. Door op deze manier te werken, zijn organisaties beter in staat om de kwaliteit van zorg continu te verbeteren en tegelijkertijd de administratieve druk op hun medewerkers te verlichten.
Een blik op de toekomst
De uitkomsten van deze pilot tonen aan dat het mogelijk is om met minder administratieve lasten en meer vertrouwen in zorgprofessionals goede zorg te leveren. Wij geloven dat dit de weg vooruit is voor zorgorganisaties in heel Nederland, ook in andere situaties dan de Wzd . Deze inzichten willen we graag gebruiken om zorgprofessionals in Nederland nog beter te ondersteunen.
Wil je meer weten over wat Ysis voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op of lees meer over onze diensten op de website.
Samen zorgen we voor een toekomst waarin zorgprofessionals meer bezig kunnen zijn met hun vak!
Wil je live worden bijgepraat over deze pilot? Kom dan naar Ysisdag 2024
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!